مدیر گروه کتابداری و اطلاعر سانی سازمان سمت بر این باور است که تألیف کتاب در رشتههای علوم انسانی چون کتابداری تولید علم غالب محسوب میشود ولی نگارش مقاله چنین جایگاهی ندارد، بنابراین باید با افزایش امتیاز تالیف کتاب در آیین نامه ارتقا و ارزیابی به پویایی حوزه نشر کمک کرد.
عبدالرضا نوروزی چاکلی مدیر گروه کتابداری و اطلاعر سانی سازمان سمت با بیان اینکه برخی از کتابهای کتابداری با هدف آموزشی آن تطابق ندارد، به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: علی رغم این که ممکن است عناوین و یا تعداد نسخههای کتابهای رشته کتابداری و اطلاعرسانی بالا رفته باشد اما با وجود این بسیاری از این کتابها با هدف آموزشی آن هماهنگی ندارند.
وی افزود: همچنین با توجه به برنامهریزی جدید برای تغییر دروس این رشته هنوز کتاب مناسب برای آن تالیف نشده و استادان برای درسهایی مانند نمایهسازی کتاب منابعی ندارند که به دانشجو معرفی کنند.
مدیر گروه کتابداری دانشگاه شاهد ادامه داد: یکی از مسایلی که موجب رشد هر رشته میشود حوزه نشر است و تنها برنامهریزی دروس نیست؛ زمانی برنامهریزی منجر به رشد یک رشته میشود که در کنارش استاد، انتشارات و نشریات آن رشته نیز درست کار کنند و چنان چه یکی از این حلقهها آسیب ببیند سایر حلقهها نیز دچار مشکل میشود.
نوروزی تصریح کرد: کمیته برنامهریزی در حال حاضر به صورت مستمر برنامههای دروس را به روز میکند و تحولاتی را در این رشته به وجود آورده است، در این میان حوزه نشر نیز باید همت کند و برای دروس جدید این رشته با برنامهریزی منابع جدیدی تألیف کند.
عضو کمیته برنامهریزی گروه کتابداری وزارت علوم با اشاره به تأسیس گرایشهایی مانند علم سنجی در این رشته گفت: برخی از گرایشها مانند علم سنجی تنها برای نخستینبار است که در سطح جهان در قالب یک درس ارایه میشود. باید این تحولات را ارج نهاد و نباید منتظر بمانیم تا بر اساس ظرفیتهای استادانمان گرایش ایجاد کنیم بلکه باید گرایشها را تأسیس کرده و تمام امکانات را برای این تحولات گردآوری کنیم.
وی اضافه کرد: ما در حوزه کتابداری استادان و فارغالتحصیلان بسیاری داریم و باید از این ظرفیت استفاده کنیم. زمانی برای این رشته ۱۰۰ عنوان کتاب هم وجود نداشت ولی هم اکنون برخی از ناشران برای این رشته کتابهای بسیاری چاپ کردهاند.
این استاد کتابداری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش وزارت علوم در پویایی حوزه نشر رشته کتابداری گفت: ما میتوانیم در آییننامه ارتقا و ارزیابی وزارت علوم نقش مهمی ایفا کنیم در حال حاضر مقالات علمی پژوهشی، تالیف کتاب و… هر کدام امتیازی دارند، میتوان با بالا بردن امتیاز تالیف کتاب به این حوزه کمک کرد.
نوروزی افزود: در علوم انسانی نگارش مقاله تولید علم غالب محسوب نمیشود بلکه تولید کتاب به عنوان علم غالب معرفی میشود بنابراین اگر میخواهیم حوزه نشر کتابداری را فعال کنیم باید برای تالیف کتابها امتیاز بیشتری قایل شویم.
وی توضیح داد: گاهی کتابی در این حوزه چاپ میشود که کار پژوهشی بسیار سنگینی هم داشته اما به طور مثال تنها ۱۵ امتیاز میگیرد، این جاست که مولف ترجیح میدهد به جای تالیف کتاب با زحمت بسیار چند مقاله نوشته و همین امتیاز را بگیرد.
نوروزی چاکلی همچنین به کتابهای ترجمه شده در رشته کتابداری اشاره کرد و گفت: باید توجه داشت که هر موضوعی قابلیت ترجمه ندارد و هر فردی نمیتواند مترجم باشد، ترجمه یک هنر است و تنها کسی میتواند یک کتاب را ترجمه کند که درک کاملی از موضوع و جملات آن داشته باشد.
وی تصریح کرد: ترجمه منابعهای معتبر جهان میتواند زیربنای بسیاری از تحقیقات علمی و پژوهشی باشد بنابراین باید سعی شود تا تنها افراد واجد صلاحیت و مسلط به زبان انگلیسی و دستور زبان فارسی این کار را انجام دهند.
این استاد کتابداری با بیان اینکه در علوم انسانی کار گروهی در الویت نیست و بیشتر کارها فردی است، افزود: بر عکس علوم آزمایشگاهی و علوم پایه، علوم انسانی فردگراست و به اعتقاد من ماهیت این حوزه کار فردی را ایجاب میکند و نبود کارهای گروهی به دلیل ضعف گروههای آموزشی نیست.
وی تأکید کرد: کار گروهی زمینه میخواهد و البته هیچ فردی منکر ارزش کار گروهی و تاثیر مثبت آن در حوزه نشر نخواهد بود اما باید تفاوتهای بین حوزهها را نیز در نظر گرفت.
منبع : خبرگزاری کتاب ایران (لینک خبر: www.ibna.ir/vdcjyhevtuqe8az.fsfu.html)