معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در مراسم رونمایی از طرح آموزش الکترونیکی رسالهنویسی(آمال)، بر تولید کتاب از خروجی رسالههای دانشجویی تأکید کرد و گفت: تبدیل پایاننامههای دانشجویی به کتاب میتواند به قوی شدن حوزه نشر کشور کمک کند.
طرح آموزش الکترونیکی رسالهنویسی(آمال) ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران صبح دیروز ۲۵ بهمن با حضور دکتر حسین نادریمنش، معاون آموزشی وزیر علوم و محمدمهدی طهرانچی، رییس مرکز نشر دانشگاهی رونمایی شد.
نادریمنش در این مراسم با بیان این که دوره دکتری بالاترین و رسمیترین دوره آموزشی علمی هر کشور است، گفت: بیشترین چیزی که سیستم آموزشی هر کشور میتواند به دانشجو آموزش بدهد در دوره دکترا اتفاق میافتد و در این دوره فرد درباره چگونگی پژوهش در قالب یک رساله توسط یک استاد راهنما آموزش میبیند.
وی ادامه داد: پایاننامه برخلاف سایر دروس ارایه شده در ترمهای تحصیلی تا پایان عمر با دانشجو میماند و میتواند سندی از فعالیتهای آموزشی او باشد بنابراین مهمترین اثر هر فرد در دوره تحصیلیاش رساله اوست.
وی افزود: غرب از آن جایی که نیاز به دسترسی خروجی علم افراد داشت، چارچوبی را برای نگارش مقالات و نیز ارزشیابی آن به وجود آورد تا از این طریق حوزه نشر خود را ساختارمند کند. بنابراین وظیفه آموزش عالی هر کشور با توجه به اهمیت پایان نامهها این است که ساختاری را برای مقالات تعیین کرده و از این طریق به حوزه نشر کمک کند.
نادریمنش با اشاره به سه نکته مهم درباره رسالههای دانشجویی گفت: علم در رسالههای دانشجویی در دوره دکتری باید معتبر و قابل ارزیابی باشد. همچنین صحت مطالب نیز باید تایید شده باشد و نکته آخر نیز مرتبط به چگونگی انتشار یک رساله است.
وی تصریح کرد: نگارش یک رساله تنها نیمی از موضوع و چگونگی انتشار آن بسیار مهم است. برای اینکه مطلبی را نیز نشر بدهیم باید ساختاری را برای آن تعریف کنیم و وظیفه آموزش عالی این است که ساختاری را برای یکسانسازی و استانداردسازی رسالهها تعریف کنیم.
معاون آموزشی وزارت علوم همچنین با تأکید بر رعایت زبان فارسی در رسالههای دانشجویی افزود: امروز کشورها سعی دارند تا با زبانشان بر جهان حاکمیت کنند بنابراین رعایت زبان فارسی در آموزش عالی باید جدی گرفته شود چرا که راز ماندگاری هویت ما در استفاده از زبان فارسی است.
وی ادامه داد: اگر حرفی در حوزه علوم انسانی برای گفتن داریم باید از زبان فارسی برای بیان آن استفاده کنیم.
وی رونمایی از طرح آمال را برای تعیین ساختار رسالههای دانشجویی مفید عنوان کرد و گفت: مرکز نشر دانشگاهی به عنوان بخشی از وزارت علوم قدم مهمی را با طراحی این نرمافزار در تعریف ساختار برای رسالههای دانشجویی برداشته است.
نادریمنش با اشاره به رشد فزاینده تولیدات مکتوب در ایران گفت: امروزه تولیدات علمی مکتوب در ایران رشد فزایندهای داشته است و ما در منطقه رتبه نخست را داریم.
وی در پایان سخنان خود بر تألیف کتاب از رسالههای دانشجویی تأکید کرد و گفت: چنان چه رساله دانشجویی محتوای علمی خوبی داشته باشد خروجی آن میتواند یک کتاب باشد و از این طریق نیز میتوان به قوی شدن حوزه نشر نیز کمک کرد.
طهرانچی رییس مرکز نشر دانشگاهی نیز در این مراسم سخنانی را درباره ویژگیهای طرح آمال ارایه کرد و گفت: این طرح حدود دو سال در مرکز نشر دانشگاهی دنبال شده است.
وی ادامه داد: پایاننامهها و رسالههای دانشجویی میراث مکتوبی هستند که میتوانند به عنوان ارزش تمدن و فرهنگ ما بر جای بمانند بنابراین باید برای هر چه بهتر شدن این رسالهها تلاش کرد.
وی افزود: ما با توجه به نگاه وزارت علوم مبنی بر گسترش دورههای تکمیلی به کمک این دوره آمدیم و بر آن هستیم تا با اجرای این طرح به توانمندسازی دانشجویان کمک کنیم.
طرح آموزش الکترونیکی رسالهنویسی (آمال) توسط مرکز نشر دانشگاهی با اهداف آسان و بهینه کردن فرایند تولید علم و مستندسازی آن در کشور، کمک به دانشجویان تحصیلات تکمیلی و استادان راهنما در تهیه، تدوین و ارایه رساله پایاننامه و مقاله، تحقق عدالت آموزشی با توسعه دورههای الکترونیکی، توجه به اصلاح الگوی مصرف در استفاده بهینه از منابع در تهیه و ارایه محتوای الکترونیکی و توسعه نشر الکترونیکی امروز رونمایی شد.
طرح آموزش الکترونیکی رسالهنویسی چهار دوره آموزشی با موضوعات دوره تدوین طرح پیشنهادی(پروپزال)، دوره تدوین رساله و گزارشنویسی، دوره آموزش شیوههای پژوهش (روش تحقیق)، دوره مقالهنویسی، دوره شیوههای استناد، دوره ویرایش سوری – زبانی، دوره راهبردهای جستوجوی اطلاعات، دوره فن ترجمه و دوره شیوه ارایه مطالب را برای دانشجویان برگزار میکند.
طرح آموزش الکترونیکی رسالهنویسی (آمال) مراحل مختلف رسالهنویسی و دورس مورد نیاز را به دانشجویان آموزش میدهد.
منبع کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی (لینک خبر: www.ical.ir/index.php?option=com_k2&view=item&id=5757)