محمد الهیاری فومنی که هفته گذشته با حکم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مسوولیت اداره کتاب و کتابخوانی این وزارتخانه را بر عهده گرفت در گفتگو با «جامجم» از کوتاه شدن زمان صدور مجوز و اعطای مجوز یکروزه (۲۴ ساعته) برای انتشار کتاب خبر داد.
وی درباره مهمترین برنامهها و اهداف اداره کتاب در آینده گفت: در ماههای گذشته که سرپرستی این اداره به عهده من بود فرصت برای ایجاد تغییرات ماهوی چندان میسر نشد اما از امروز با ارائه برنامههای بلند مدت میکوشیم روند و زمان صدور مجوز کتاب را از آنچه اکنون هست کوتاه تر کنیم. الهیاری درباره زمان فعلی صدور مجوز افزود: براساس آماری که به صورت ماهانه از سیستم جامع صدور مجوز کتاب میگیریم ، رقمی حدود ۷۰ درصد کتابها که عمدتا کتابهای آموزشی، علمی، درسی و کمک درسی را شامل میشود، تقریبا در همان روز یعنی ۲۴ ساعته مجوزشان صادر میشود.
● ۳۰ درصد باقیمانده
وی درباره ۳۰ درصد باقیمانده هم تصریح کرد: کتابهای حوزه دین، روانشناسی، ادبیات و علوم انسانی حجم اصلی این ۳۰ درصد را دربر میگیرد که پس از ورود به اداره کتاب، مراحل صدور مجوز، نظارت پیش از چاپ و گروههای تخصصیاشان شروع میشود.
اللهیاری درباره زمان ممیزی این کتابها نیز رقم یک هفته را عنوان کرد و گفت: در صورتی که این کتابها مشکل خاصی نداشته باشند به مدت یک هفته مجوزشان صادر و اگر نیازی به اصلاح باشد به ناشر برگردانده میشود. به گفته وی، در مواردی نیز ممکن است رفت و آمد کتاب بین ارشاد و ناشر چندبار رخ دهد که زمان صدور مجوز را کمی طولانی میکند، ولی میخواهیم کاری کنیم که در حداقل زمان ممکن و مانند ۷۰ درصد دیگر مسیر صدور مجوز کوتاه طی شود.
● نظارت پیش از چاپ، نه ممیزی
رئیس جدید اداره کتاب همچنین از اعمال تغییراتی در آیین نامه چاپ کتاب خبر داد و افزود: آن ادبیاتی که در قانون بصراحت آمده، نظارت پیش از چاپ است و معتقدم باید همین ادبیات را به جای ممیزی یا هر واژه دیگر به کار برد.
وی خاطرنشان کرد: هیات نظارت بر ضوابط نشر کتاب بتازگی آیین نامه را مورد بازبینی قرار داده است و نتایج آن نیز در ۲ جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد موافقت قرار گرفت و تصویب شد و البته تغییراتی هم باقیمانده که درجلسه دیگر شورا تصویب میشود.
● تغییرات در اداره کتاب
همچنین اللهیاری از تغییراتی در گروههای علمی خبر داد و تاکید کرد: کسانی که امروز به عنوان گروه علمی در نظارت چاپ کتاب حضور دارند از نویسندگان، شاعران خوشنام و صاحب سبک کشورمان هستند و همچنین تعداد زیادی از آنها را هم اعضای هیات علمی دانشگاهها تشکیل میدهند. وی ادامه داد: با توجه به این که بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در راه است و ثبتنام ناشران هم از چندی دیگر آغاز میشود و به طور طبیعی کتابهای بیشتری برای چاپ ارسال میشوند نیاز به تقویت و تغییرات در اداره کتاب و گروهها داریم و باید از همکاران بیشتری بهره بگیریم.
صحبتهای اللهیاری در حالی بیان میشود که اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یکی از خبرسازترین و پر حاشیه ترین ادارات این وزارتخانه در طول ۴ سال گذشته بوده است و بسیاری از نویسندگان، مترجمان و مولفان نسبت به روند صدور مجوز اثرشان انتقاد داشته اند و گاهی عنوان شده کتابی بیش از یک سال در صف دریافت مجوز نشر باقی مانده است.
منبع: سامانه خبری مهر (لینک خبر: www.news.iranscripts.com/newsF-80.html)